A gyermekvárás során drámai testi változások történnek a várandós nőben. Testképének szubjektív megítélése gyorsan változhat a várandósság kilenc hónapja alatt s a szülés után.

Pszichológiai szempontból fontos aspektus, hogy miképpen viszonyul növekvő hasához, megváltozott testalkatához. Sok mindent elárul e változások viselése: pl. a hangsúlyozó vagy rejtőzködő öltözködés. A várandósság első trimeszterében a figyelem fókusza, magának a várandósságnak a ténye áll, ami nem más, mint ahogy a kismama mikor és hogyan észleli a várandósságát és hogyan képes alkalmazkodni az intenzív testi tünetekhez. Ez az időszak a magzat elfogadásának, befogadásának ideje. Vannak nők, akik nagyon korán megérzik, hogy megfogantak. Ezek a korai megérzések, lehetőséget adnak arra, hogy bízzon saját testének finom jelzéseiben. A második trimeszterben általában már megszűnnek a várandósságot jelző tünetek, s visszatér az energia és az aktivitás. Ekkor a figyelem a magzatra irányul, aki már érezhetően mozog, és az anya fantáziáiban egyre határozottabb formát ölt. „Két személy egy testben érzés”.

J. R. Leff szerint: „Ha a nő énképének központja karcsúsága és megjelenése volt, akkor szorongással töltheti el, hogy fokozatosan elveszti megszokott alakját. Tudatos erőfeszítést kell tennie, hogy alkalmazkodjon a testben történő változások külső megnyilvánulásaihoz, és emlékeztesse magát ennek okára. Testképének gyors fizikai változásokhoz kell alkalmazkodni, egyre asszonyosabb lesz. A harmadik trimeszter fő témája az elengedés, maga a szülés. Ekkor tapasztalható, hogy a test már készülődik a szülésre. A kismama hasa már túl nehéz lehet, és nagy.

Útban van vezetés vagy szeretkezés közben. Saját, régi testének érzését csak az úszás közbeni súlytalanság vagy álmai adják vissza. Testének az a tere, amit a magzattal megoszt, egyre szűkösebbé válik. „

A szülés utáni „elhagyja a testem” érzés elfogadását könnyíti a finom átmenetet képező szoptatás lehetősége, ami a születés utáni leválás/elválás után is biztosítja a szoros testi összetartozás, együttlét megélését, a mintegy „testemből táplállak „érzésminőséget. A gyermek születése után az első hét alatt az anya testi visszarendeződése zajlik. A teljes zsigeri visszarendeződés 40 napig, azaz hat hétig tart. Ez a gyermekágy időszaka. Ekkor a testkép változása is igen intenzív. A méh, a has mérete lecsökken. A szülés utáni új testkép elfogadása gyakran kelthet az anyákban ambivalens érzéseket. Sok esetben nagy segítség lehet az őt körülvevő társas támasz jelenléte és pozitív gondolatokkal történő megerősítése.

Szeretettel: Lívia

(A kép forrása: egeszsegtukor.hu)